NieuwsDe Tafel der LustenPartners
nl
nlen

LAATSTE NIEUWS

De Tuin der Lusten 2019

10-05-2019

De Tuin der Lusten zal dit jaar plaatsvinden van 12 t/m 14 december 2019.
We zijn dan met z`n allen van harte welkom op landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem in de gemeente Raalte.

We zijn extreem vroeg met dit nieuws, maar eigenlijk ook wel een beetje laat want dit betekent dat we dit voorjaar geen editie zullen maken. Dat vinden we jammer en we zullen het missen. We krijgen er iets moois voor terug. Het is een lang gekoesterde wens om een bijzondere Tuin der Lusten vol licht, geluid en vuur te maken. Een warme wandeling op een frisse avond met uiteraard weer goede zorg voor de innerlijke mens.

Wij zijn begonnen.
We lopen de route met kunstenaars en koks en stukje bij beetje krijgt elk puzzelstukje een plek. We zullen in de komende maanden af en toe iets van ons laten horen op onze facebookpagina; https://www.facebook.com/TuinderLusten/
Als je op `volgen` klikt ben je altijd op de hoogte en bewaren we het sturen van een nieuwsbrief voor als we echt iets belangrijks te melden hebben.

We hopen jullie te zien in december en wensen jullie een mooie zomer.
Hevezate Den Alerdinck

We zoeken weer caravans!

29-05-2018

95469574085-schafer-2688995_1920.jpg22, 23 en 24 juni komt theaterfestival De Tuin der Lusten naar Laren (Gld) met een culinair theaterdiner. Elk jaar stelt een ander particulier landgoed zich kandidaat: Dit jaar vindt het festival plaats op Havezate Oolde. Op deze prachtige historische locatie biedt De Tuin der Lusten een Italiaans driegangendiner, afgewisseld met kunst en buitentheater. De organisatie is nog op zoek naar caravans waar de buitenlandse dansers en acteurs in kunnen overnachten.

Het gaat in het bijzonder om mensen die hun caravan willen uitlenen van dinsdag 19 juni tot maandag 25 juni. Een bed en een kledingkast is alles wat de gasten nodig hebben. Het sanitair en de keuken van de caravan worden dus niet gebruikt. Als dank voor het brengen en halen van hun caravan ontvangen mensen een meet en greet, en twee vrijkaartjes voor het festival, ter waarde van €96. Verder is De Tuin der Lusten op zoek naar enthousiaste vrijwilligers uit de buurt, die kunnen helpen in de bediening of publieksbegeleiding.
Reacties graag naar productie@detuinderlusten.nl, of telefonisch naar 316 26 70 48 56. Meer informatie over het festival en het programma op www.detuinderlusten.eu.

Tweede Pinksterdag een extra kansje om particuliere kastelen te bezoeken op de Dag van het Kasteel

18-05-2018

Tweede pinksterdag, 21 mei a.s. organiseert de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de elfde keer Dag van het Kasteel. Op deze dag openen meer dan 130 kastelen en buitenplaatsen in Nederland, België en Duitsland hun poorten voor publiek. Ook poorten die normaal gesloten blijven gaan van het slot. Middels activiteiten rond het jaarthema Verborgen Verhalen Verteld wil de NKS bezoekers op een unieke manier kastelen en buitenplaatsen laten beleven. Om zo kennis te delen en enthousiasme voor behoud van dit erfgoed te vergroten.

“Alle kastelen en buitenplaatsen herbergen een schat aan verhalen” zegt Janneke van Dijk, projectleider van Dag van het Kasteel, “kleine of grote verhalen, verhalen uit het verleden en hedendaagse verhalen. Befaamde verhalen, maar ook een heleboel verhalen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Met het thema Verborgen Verhalen Verteld willen wij de bezoeker deze minder bekende kanten van het leven en werken op kastelen en buitenplaatsen laten beleven”.

Gedurende Dag van het Kasteel zijn bezoekers van alle leeftijden welkom op activiteiten rond dit thema. In Gelderland organiseert NKS een Verhalen vertelevenement. Negen Gelderse locaties verwelkomen bezoekers om te luisteren naar verhalen die zich hier hebben afgespeeld. Deze verhalen worden voorgedragen door bekende kinderboekenschrijvers van het collectief Schrijvers van de Ronde Tafel. De verhalen zijn gebundeld in een publicatie die tijdens het evenement verkrijgbaar is. In Overijssel ligt de nadruk op archeologische sites, waarlangs fietsroutes uitgestippeld zijn en een archeotrail te volgen is.

Sinds 2016 brengt NKS speciale Dag van het Kasteel beleefbrochures uit. De brochures bevatten wetenswaardigheden en mooie fietsroutes. U vindt ze bij lokale VVV`s, op deelnemende locaties en digitaal op de website.

Voor alle deelnemende kastelen en buitenplaatsen en hun activiteiten kijk op www.dagvanhetkasteel.nl

Culinair theaterfestival De Tuin der Lusten komt naar Kasteel Oolde in Laren

02-05-2018

32039255206-Oolde_tuin.jpg
22, 23 en 24 juni komt De Tuin der Lusten naar Laren met een culinair en cultureel zesgangenmenu. De Tuin der Lusten is een culinair theaterfestival en voor liefhebbers van het Terschellingse Oerol-festival een absolute must. Het reist langs steeds verschillende particuliere landgoederen, en richt de mooie hoekjes van het landgoed in op locatietheatervoorstellingen en een dinerzaal in de open lucht. Deze editie zal Kasteel Oolde het landgoed drie dagen openstellen om het publiek een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Sinds een paar jaar biedt het festival een totaalervaring aan alle bezoekers. Een zesgangenmenu bestaande uit drie kunst- en drie dinergangen. Een wandeling door de monumentale park- en tuinaanleg van Kasteel Oolde als amuse. Kunst, locatietheater en Italiaanse gerechten zullen elkaar afwisselen in zes prikkelende gangen. Alles afgestemd op het landgoed en haar karakteristieken.

Vanaf 5 mei staat het programma op de website. Kaartverkoop zal 8 mei van start gaan. Voor mensen die de nieuwsbrief ontvangen begint de kaartverkoop twee dagen eerder. Inschrijven kan onderaan de home-page.

Twintigste editie van De Tuin der Lusten in Olst vol verrassingen

05-10-2017

Afgelopen weekend vond op Buitenplaats Spijkerbosch in Olst de twintigste editie van De Tuin der Lusten plaats. Ondanks het regenachtige weer schoven gemiddeld elke avond meer dan honderd bezoekers bij het driegangendiner aan. Bezoekers trotseerden vol goede moed de modderige paden voor twee dans- en acrobatiek performances in de open lucht in de verschillende hoeken van het landgoed. Ici’bas speelde haar acrobatische dansvoorstelling op vrijdag 29 september voor de honderdste keer. Cie Vendeval oogstte met haar voorstelling gebaseerd op interviews met overlevenden van concentratiekampen veel bewondering van de ontroerde aanwezigen.

Tijdens het festival was elke avond bijzonder, en anders dan de andere. De eerste avond zongen de bezoekers een jarige toe tijdens het hoofdgerecht aan de lange tafels. De tweede avond liep het eten minutenlang uit vanwege een fikse regenbui en viel tijdens het eten het licht uit. De laatste avond brak na een hele dag regen precies rond aanvangstijd de zon door, en bleef de lucht de hele nacht versierd door een prachtige, heldere sterrenhemel.
De plannen voor de volgende editie zijn al in de maak. Om op de hoogte te blijven kun je je opgeven voor de nieuwsbrief.

Buitenplaats Spijkerbosch te Olst opent de deuren voor uniek culinair theaterfestival De Tuin der Lusten

01-08-2017

28, 29 en 30 september komt de Tuin der Lusten naar Olst met een culinair en cultureel zesgangenmenu. Het is een jaarlijks festival dat particuliere landgoederen voor één avond openstelt voor publiek voor een onvergetelijke ervaring. Dit jaar is publiek welkom aan tafel bij Buitenplaats Spijkerbos. Kunst, locatietheater en mediterrane gerechten zullen elkaar afwisselen in zes prikkelende gangen. Alles geïnspireerd op het landgoed en zijn bewoners.

Sinds vorig jaar biedt het festival een totaalervaring aan alle bezoekers. Een zesgangenmenu bestaande uit drie kunst- en drie dinergangen. Kunst, passend bij het landschap, en de liefdevol onderhouden tuinen van Spijkerbos als amuse. Eten aan een lange tafel en twee locatietheatervoorstellingen, als vervolggerechten.

Buitenplaats Spijkerbosch is sinds 1914 in het bezit van de familie Van Limburg Stirum. Sinds 2009 wordt het huis door de derde en vierde generatie Van Limburg Stirums bewoond. De buitenkant van het huis is zoveel mogelijk in oude staat hersteld, inclusief herstel van de klokkentoren.

Ultiem genieten in De Tuin der Lusten

06-05-2016

Een warme voorzomeravond. Zorgeloos genieten van een formidabel drie-gangendiner. Een moment van reflectie door cabaretier Patrick Nederkoorn, met een vlammend en humorvol betoog over het zwart-wit denken dat ons allemaal eigen is. Twee prachtige en heel verschillende theatervoorstellingen. Lang na-borrelen aan de sfeervolle bar bij het kampvuur, onder de sterren. ‘De Tuin der Lusten’ is van start gegaan op Landgoed Den Dam in Eefde.

De Franse danser en choreograaf Patrice de Benedetti brengt de voorstelling Jean, een krachtige en ontroerende voorstelling over oorlog en de vooroordelen over anderen. De voorstelling is een eerbetoon aan zijn vader en dat proef je in zijn spel.

Na het indrukwekkende Jean opent De Tafel der Lusten, een fijne combinatie van het beste uit de Portugese keuken, onthaasten en ontmoeting met anderen gasten. Langzaam valt de duisternis en herscheppen lampjes, vuurkorven en de vlammen van de koffiepruttelinstallatie het landgoed in een sprookjestuin.

Na een heerlijke warme kop koffie en een vers gebakken dessert, schuift iedereen op de tribune voor van Asterions Hus, een inhoudsvolle maar humoristische hervertelling van Romeo & Julia in vierentwintig razendscherpe scènes.
Daarna is het tijd voor wijn, chocolademelk met of zonder rum en een goed gesprek.

Exclusief theaterfestival De Tuin der Lusten strijkt opnieuw neer in de Achterhoek

08-04-2016

In Eefde en Hengelo (Gld) is dit jaar het bijzondere theaterfestival te vinden dat zich afspeelt op particuliere landgoederen. De Tuin der Lusten is een intiem en kleinschalig festival met een heerlijk diner, vernieuwend internationaal theater, dans en beeldende kunst in de mooiste tuinen van ons land. Het zijn stille en rustige plekken, ver van de drukte van de stad. Van 5 tot en met 7 mei is het festival te gast op Landgoed Den Dam in Eefde. Van 2 tot en met 4 juni worden er voorstellingen gespeeld op Landgoed Zelle in Hengelo (Gld).

Extra bijzonder dit jaar is het nieuwe concept van De Tuin der Lusten: 200 bezoekers maken de hele avond gezamenlijk mee. Butifarra kookt een verrukkelijk diner en artiesten uit Denemarken, Frankrijk, Spanje, Argentinië en eigen land vertonen hun kunsten. Het diner met uitstekende gerechten, genaamd De Tafel der Lusten, wordt geserveerd aan lange tafels op een inspirerende plek. Prachtige avonden om te ont-moeten in de sfeer van De Tuin der Lusten.

5 t/m 7 mei - Landgoed Den Dam, Eefde
In het eerste weekend van mei reizen de Franse danser en choreograaf Patrice de Benedetti en het Deense theatergezelschap Asterions Hus af naar Landgoed Den Dam in Eefde. Daar speelt Patrice de Benedetti een fysieke voorstelling over zijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog plots soldaat moest worden. Met kracht en tederheid toont de danser noties van hoop, schenken, relaties en zwart-wit denken. Asterions Hus brengt een surrealistische versie van het beroemde liefdesverhaal Romeo&Juliet. Een beweeglijke en humoristische performance met 24 scènes, 24 omwegen en 24 vieringen van de liefde.

2 t/m 4 juni - Landgoed Zelle, Hengelo
Compagnie Woest neemt je in het eerste weekend van juni mee op een parcours over het landgoed. Er gebeurt van alles en samen met de zes karakters beland je in absurde situaties, zowel humoristisch als tragisch. Een verrassende en prikkelende voorstelling! Daarnaast speelt het Frans-Argentijnse HURyCAN een splinternieuwe voorstelling die ze nog niet eerder vertoonden. Met hun vorige voorstelling was het populaire duo al te zien op Landgoed De Wildenborch in 2014.

Dit jaar: Kasteel de Wildenborch en Château de Chamarande

20-03-2014

Dit jaar vinden er weer twee Tuinen der Lusten plaats: een Nederlandse en een Franse editie.

Van 15 tot en met 18 mei vindt het festival De Tuin der Lusten plaats in de tuinen van Kasteel de Wildenborch in Vorden. Als je door de erg mooi onderhouden tuinen van de Wildenborch wandelt waan je je in het paradijs en lijkt het roemruchte verleden van dit middeleeuwse roofridderslot ver weg. Ook in de Trouw werd al verwezen naar de pracht van deze tuinen: “De tuin is in 1931 door haar oudoom aangelegd in Engelse landschapsstijl. Alle elementen van deze stijl zijn aanwezig: vijvers, zichtlijnen, doorkijkjes naar het achterliggende landschap, slingerende paden en beelden.”

Het is een eer dat De Tuin der Lusten hier met theater, dans, beeldende kunst en muziek een beeld mag schetsen van de roemruchte geschiedenis van het kasteel en haar bewoners. Roofridders maakten plaats voor dichters, schrijvers en onderzoekers. Het programma is samengesteld op basis van deze geschiedenis en meerdere theatermakers en kunstenaars zullen zich op deze groene en rustige plek laten inspireren door de omgeving bij het creëren van nieuwe voorstellingen en kunstwerken. Het team van De Tuin der Lusten bouwt in deze tuinen aan een avondvullend programma met hedendaagse acrobatische dans, zeer verfijnd theatraal circus, en een serie performances en theaterprojecten die niet alleen verhalen over het verleden, maar ook een hint geven naar de toekomst. Uiteraard hebben we ons laten inspireren door de beroemde dichter A.C.W. Staring die dit landgoed bewoonde, maar dan wel vooral door zijn onderzoek op het gebied van land- en tuinbouw. Op deze website vindt u meer informatie over de verschillende programma onderdelen.

De Franse editie van het festival, op 31 mei en 1 juni, zal onder de naam Le Jardin des Délices plaatsvinden op het landgoed van Château de Chamarande in het kunstencentrum van het departement Essonne, ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Parijs. Het kasteel is een centrum voor hedendaagse kunst en in de tuinen zijn diverse kunstwerken te bewonderen van bijvoorbeeld Philippe Ramette, Miguel Egana en Bert Theis. Gedurende Le Jardin des Délices zullen hier negen Nederlandse en een Franse groep de tuinen van het kasteel bespelen. Binnenkort kunt je meer informatie over het programma vinden op deze website, maar schrijf de data alvast in je agenda.

Bij beide edities kunt u ook weer genieten van de kookkunsten van Butifarra. In Vorden kunt u voorafgaand aan het festival aanschuiven bij De Tafel der Lusten, een diner in stijl van het festival. Kaarten voor De Tuin der Lusten en De Tafel der Lusten zijn op deze website te verkrijgen en bij Le Jardin des Délices is de entree gratis.

Altijd op de hoogte blijven van De Tuin der Lusten? Volg ons ook op Facebook of Twitter voor foto’s en interessante nieuwsberichten over de landgoederen en het programma.×
×
×
COOKIES OP DEZE WEBSITE
Deze website maakt gebruik van twee soorten cookies: `sessiecookies` en `permanente cookies`.

Sessiecookies zijn tijdelijke cookies die alleen op uw computer / apparaat blijven staan totdat u de website verlaat of uw browser sluit.
Een permanente cookie blijft voor een langere periode, of totdat u het handmatig verwijdert.
Onze essentiële cookies identificeren u niet persoonlijk. Alle gegevens worden verzameld en opgeslagen in een anonieme vorm.

Met uw toestemming plaatsen we een `tracking cookie` op uw computer. We gebruiken deze cookie om bij te houden welke pagina`s u bezoekt om een profiel van uw online gedrag op te bouwen. Dit profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke.

U kunt onze tracking cookies uitschakelen via uw browser of door deze voorwaarden te weigeren, maar dit kan de werking van onze website negatief beïnvloeden.